Blog: Liefde gaat door de maag

12 februari 2016: Zondag 14 februari komt Cupido weer om de hoek kijken. Op Valentijnsdag zetten we onze geliefde extra in het zonnetje! Het gezegde liefde gaat door de maag, neem ik in dit blog dan ook heel letterlijk. Wat is er nou romantischer dan een diner bij kaarslicht met een dierbare? 

In Leo's blog kan je inspiratie op te doen voor een smakelijke Valentijnsdag. Recepten voor het ontbijt tot diner en van de lunch tot de borrel! Maar wat is nou typisch ‘liefdesvoer’? Laten we beginnen bij een romantisch ontbijtje.

Wil je een speciaal ontbijtje maken? Maak dan zelf je muffins, dit kan makkelijk en snel met een prachtig en smakelijk eindresultaat. 

Blueberry muffins

 Wat heb je nodig?

  • Cupcakevormpjes
  • Muffinhouder 
  • Beslagkom
  • Oven
  • Spatel

Ingrediënten 

  • 420 gr patent bloem
  • 2 eieren
  • 1 theelepel vanille extract
  • 240 ml melk
  • 12 gr bakpoeder
  • 115 gr ongezouten boter
  • 25 gr gesmolten boter
  • 260 gr blauwe bessen, vers of gevroren
  • Citroen schaafsel van een halve citroen
  • Een snufje zout

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 120 graden en vul de muffinhouder met de cupcakevormpjes.
  2. Klop de eieren los in een kom en voeg de melk en het vanille extract to, mix dit. 
  3. Zeef de bloem, suiker, bakpoeder en zout in de beslagkom en mix dit.
  4. Snijd de boter in kleine stukjes en voeg toe aan het bloemmengsel, snijd het mengsel met twee messen net zolang tot er een kruimig geheel ontstaat.
  5. Schep een kopje van dit mengsel uit de kom en bewaar dit in een kom, dit is voor de topping.
  6. Vouw met een spatel de blauwe bessen, citroenschaafsel en het ei/melkmengsel door de massa zodat dit gelijkmatig wordt verdeeld.
  7. Vul de cupcakevormpjes met een lepel tot net onder de rand.
  8. Giet de gesmolten boter over de kom met de topping, meng dit totdat het kruimelig is en bedek elke muffin met ongeveer twee theelepels.
  9. Bak de muffins in de oven tot ze lichtbruin en stevig aanvoelen. Dit duurt 18-20 minuten. Met een satéprikker kan je controleren of de muffins gaar zijn.

Natuurlijk kan je het ontbijtje uitbreiden met bijvoorbeeld croissantjes, aardbeien en een eitje. Of voor de echte uitpakker serveer je er een lekker glas champagne bij. Want wat is er nou een mooier gebaar dan een uitgebreid, zelf gemaakt ontbijtje!?

Heb je geen zin om vroeg op te staan om een ontbijtje te maken? Verras je dierbare dan met een lekkere lunch. Bijvoorbeeld een eigen gemaakte steak tartaar, een klassiek frans gerecht met rauw rundvlees.

Steak tartaar

Benodigdheden

  • Een (heel) scherp mes, om de biefstuk fijn te snijden
  • Een grillpan
  • Portioneerringen

Ingrediënten

  • Baguettes
  • 200 gr biefstukken (bij voorkeur van de slager)
  • 2 eieren
  • Olijfolie
  • 2 takjes peterselie
  • 2 sjalotten
  • Augurken (naar smaak)
  • Kappertjes (naar smaak)
  • Worcestershiresouse (naar smaak)
  • Mosterd (naar smaak)
  • Tabasco (naar smaak) 
  • Peper/zout

Bereidingswijze

  1. Halveer de baguettes in de lengte en bestrijk deze met de olie. Verhit de grilpan zonder boter of olie en gril de baguettes 3 minuten op de zijkant.
  2. Snijd ondertussen de peterselieblaadjes fijn. Snipper de sjalot en snijd de augurkjes fijn. Snijd de biefstuk in dunne plakken van ½ cm breed. Snijd de plakken in repen van ½ cm. Snijd de repen fijn en doe in een kom. Meng de peterselie, ⅔ van de sjalot, de augurkjes, kappertjes, worcestershiresauce en het zout erdoor en breng op smaak met versgemalen peper.
  3. Doe een portie van de fijngesneden biefstuk in de portioneerring op een bord en druk aan met een lepel. Verwijder de ring en maak zo nog ook de overige porties. Maak met een lepeltje een kuiltje in het midden van de porties vlees. Splits een ei en leg voorzichtig een eidooier in een kuiltje. Herhaal met de rest van de eieren. De eiwitten worden niet gebruikt.
  4. Verdeel het brood over de borden. Serveer de mosterd, extra worcestershiresauce, tabasco en de rest van de sjalot erbij om op smaak te brengen.

Misschien is een gerecht met rauw vlees een beetje spannend, maar daar is Valentijn voor!

Pak uit met het diner, blijf lekker thuis voor een home cooked meal. Imponeer je geliefde vooraf met een heerlijke borrel.

Oesters met pestoboter

Benodigdheden

  • Een oestermes
  • Een oesterhandschoen of een theedoek
  • Staafmixer

Ingrediënten 

  • 125 gr zachte boter
  • 1 el citroensap
  • 2 el verse basilicum
  • 2 el geroosterde pijnboompitten
  • 12 oesters

Bereidingswijze 

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden
  2. Mix de boter, het citroensap, de basilicum en de pijnboompitten met een staafmixer tot pestoboter.
  3. Maak de oester open met het oester mes en verdeel de pestoboter over de oesters.
  4. Bak de oesters 5 minuten in de oven tot de boter smelt en de oesters goed heet zijn

Een speciaal hapje voor bij de borrel, lekker met een glas bubbels!

Na de borrel wordt het dan tijd voor het diner. Houd het simpel maar romantisch, wat dacht je van kaasfondue? Samen met je geliefde in de kaas dopen.

Wat heb je nodig?

  • Een fonduepan 
  • Fonduestokjes 

Ingrediënten

  • 1 teentje knoflook
  • 250 ml droge witte wijn
  • 300gr Emmentaler
  • 300 gr Gruyere 
  • ½ eetlepel aardappelzetmeel met 4 eetlepels Kirsch
  • Een snufje nootmuskaat
  • Brood, champignons, tomaat, komkommer, radijsjes om te dopen

Bereidingswijze

  1. Wrijf een middelgrote, zware pan in met de knoflook. Giet al roerend de wijn in de pan en breng op een middelhoog vuur tegen de kook aan.  
  2. Draai het vuur laag en voeg al roerend geleidelijk de kaas toe. Roer tot de kaas net gesmolten is. De kaas moet heel langzaam smelten - ca. 5 minuten in totaal - omdat hij anders draderig en taai wordt.
  3. Voeg het aardappelzetmeel- of maïzenapapje, ¼ theelepel gemalen witte peper en de nootmuskaat toe en laat nog 2 minuten sudderen. De fondue mag niet aan de kook komen. De fondue moet nu dik genoeg zijn om aan het brood te blijven hangen; aan tafel wordt hij dikker.
  4. Verdeel het brood, de champignons, tomaat, komkommer en radijsjes op een schaal of bord en dan kan je beginnen aan de heerlijke kaasfondue!

Een Valentijnsdag zonder chocolade kan natuurlijk niet. Maak een smeuïge chocolade fondant uit blijk van waardering en liefde.

Wat heb je nodig?

  • Cupcackevormpjes (siliconen) 
  • Spatel

Ingrediënten

  • 400 gr pure chocolade (70% of puurder)
  • 440 gr boter
  • 400 gr suiker
  • 8 eierdooiers
  • 8 eieren 
  • 170 gr bloem

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven tot 240°C 
  2. Smelt de chocolade en de boter au bain-marie en meng met een spatel.
  3. Klop de eieren, de dooiers en de suiker tot ze luchtig en wit zijn.
  4. Meng het chocolade/boter mengsel en het eieren/suiker mengsel en roer met luchtig met een spatel, voeg vervolgens de bloem toe.
  5. Giet in de cupcackevormpjes, bak de fondant 9 tot 10 minuten.

Het gerecht is het lekkerst het warm wordt geserveerd. Let op dat het midden lekker vloeibaar moet blijven! Dit dessert is een geschenk uit de klassieke Franse keuken, echt genieten!

Verwen, verras en geniet! 

VOLG LEO OP SOCIAL MEDIA
facebook linkedin google twitter youtube