Blog: Oud & Nieuw

Oud & Nieuw is een traditioneel feest waar we goede voornemens en wensen uitspreken. Op Nieuwjaarsdag wordt er op veel plekken in Nederland de nieuwjaarsduik gehouden. In 2014 namen in totaal zo’n 46000 mensen deel aan de nieuwjaarsduik op 125 verschillende locaties. Iets voor jou? Hier vind je een overzicht van alle nieuwjaarsduiken van 2016 in Nederland.

Naast de goede voornemens en beste wensen is het ook een feest van gezelligheid om het oudejaar goed af te sluiten. Vaak worden er oliebollen en appelflappen gegeten en om 00:00 uur wordt er geklinkt met champagne. Verder in het Blog zijn er een aantal traditionele recepten uitgewerkt, probeer ze zelf eens uit! 

 Hoe maak je een klassieke oliebol?

Ingrediënten

·         500 gr bloem

·         1 tl zout

·         25 gr verse of droge gist

·         ½ liter lauwwarme melk

·         1 ei

·         1 liter plantaardige olie

Benodigdheden

·         Beslagkom

·         Mixer

·         Frituurpan

·         Schuimspaan

Bereidingswijze

1.       Los de gist op in een deel van de melk. Laat dit op een warme plek staan tot er aan de oppervlakte belletjes verschijnen.

2.       Zeef de bloem met het zout boven een kom.

3.       Maak een kuiltje in de bloem en schenk het gistmengsel erin. Giet het gistmengsel vanuit het midden door de bloem.

4.       Klop met een mixer het ei en de rest van de melk tot een glad beslag.

5.       Laat 1 uur op een tochtvrije plaats rijzen.

6.       Verhit in een ruime pan 1 liter olie tot 180 graden (of gebruik een frituurpan). Maak bollen van het beslag door middel van een ingevette ijsschep of een grote lepel.

7.       Bak de bollen in 5-8 minuten goudbruin en laat uitlekken op keukenpapier.

 Tip: Schep een vulling naar keuze door het beslag. Bijvoorbeeld: rozijnen, krenten, appels of garnalen.

Hoe maak je een appelflap?

 

Ingrediënten

·         10 plakjes bladerdeeg (uit de diepvries)

·         2 friszure appels

·         100 gr rozijnen

·         1 tl gemalen kaneel

·         6 el fijne kristalsuiker

·         150 gr amandelspijs

·         1 ei

Benodigdheden

·         ­bakpapier

Bereidingswijze

1.       Verwarm de oven voor op 200 graden. Laat het bladerdeeg ontdooien.

2.       Schil en snijd de appels in parten, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in blokjes brunoise (0,5 cm x 0,5 cm).

3.       Meng de appel met de rozijnen, kaneel, helft van de suiker en de spijs in een kom.

4.       Leg het bladerdeeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Verdeel de vulling over de helft van de plakjes bladerdeeg en houd de randen vrij.

5.       Klop het ei los en bestrijk de randen van het bladerdeeg met de helft van het ei.

6.       Vouw het bladerdeeg diagonaal over vulling dicht en druk aan met de tanden van een vork.

7.       Bestrijk de rest van de flappen met de rest van het ei en bestrooi met de rest van de suiker. Bak ca. 25 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar.

Tip: doe er wat nootjes door voor een ‘crunchy bite’ en voeg een beetje honing toe.

Tijd om te klinken!

Om 00:00 wordt het tijd om te klinken op het nieuwe jaar, vaak wordt er Champagne gedronken. Probeer eens Cava of Prosecco in plaats van Champagne. Dit is ook een mousserende wijn alleen dan uit een ander land. Champagne komt uit de champagnestreek in Frankrijk, Cava komt uit Spanje en wordt vooral geproduceerd in de  Penedèsstreek. Prosecco komt uit het gebied Conegliano-Valdobbiadene in Italië.

 

Leo op het werk! wenst iedereen een feestelijk Oud & Nieuw toe!

VOLG LEO OP SOCIAL MEDIA
facebook linkedin google twitter youtube