Food: recept van de week zalm met gestoomde groenten

Het recept van deze week is zalm met gestoomde groenten.

Zalm is één van de beroemdste vissoorten. Oorspronkelijk kwam de zalm alleen in de noordelijke wateren voor maar, doordat er veel zalm wordt gekweekt is de vis nu over de hele wereld aanwezig. In het voorjaar trekt de zalm op grote rivieren waar hij gaat paaien. Na één tot drie jaar trekt de vis naar het zoute water en verdwijnt dan spoorloos. Er wordt vermoed dat de zalmen in de winter onder de ijskap van de Noordpool schuilen waar zij zich voeden met allerlei organismen. De meeste zalm wordt tegenwoordig gekweekt waarbij de natuur zoveel mogelijk wordt nagebootst. In Noorwegen heeft men zelfs complete meren en Fjorden afgesloten om zalm te kunnen kweken! 

Ingrediënten 

1 teentje knoflook.

Stukje gemberwortel.

2 eetlepels olie.

400 gram roerbakgroente zoals ui, wortel, paprika.

2 stukjes zalmfilet.

1-2 eetlepels vissaus.

4 eetlepels droge sherry of witte wijn.

 

Bereiding

1. Maak de knoflook schoon en snijd het klein.

2. Schil de gember en rasp het.

3. Fruit de knoflook en gember in een wokpan met de olie, voeg de roerbakgroente toe en warm de groente op.

4. Breng de zalm op smaak met peper.

5. Breng de groente op smaak met peper en de vissaus en voeg de sherry (of witte wijn) toe.

6. Leg de zalm bij de groente in de wok, doe er een deksel op en stoof de vis op een laag vuurtje in circa 8 minuten gaar.

 

Op een culinaire maaltijd!

 

 

VOLG LEO OP SOCIAL MEDIA
facebook linkedin google twitter youtube